فهرست مطالب

نشریه آموزش پزشکی
سال دوازدهم شماره 1 (بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/10
  • تعداد عناوین: 24
|
  • زهرا بتولی* صفحه 1
    سابقه و هدف

    باتوجه به اهمیت فراگیری مهارت نگارش پروپوزال برای دانشجویان، در این پژوهش نتایج طراحی یک ابزار کمک آموزشی مناسب برای آموزش پروپوزال نویسی به دانشجویان بر مبنای این الگو و ارزیابی کاربردپذیری آن ارایه می شود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نوع توسعه ای و طراحی ابزار است. چارچوب طراحی «خودآموز آنلاین باز ی وارشده مبتنی بر نظریه خود - تعیینی» مبنایی برای طراحی این خودآموز قرار گرفت. بعد از تدوین و ارزیابی محتوا و پرسش ها، خودآموز طراحی شد. با رعایت عناصر ساختاری، آموزشی و همچنین عناصر بازی معرفی شده در چارچوب، خودآموز آنلاین طراحی شد. در گام آخر کاربردپذیری خودآموز از منظر 10 دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه علوم پزشکی کاشان مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج آزمون کاربردپذیری و بازخوردهای دانشجویان حاکی از مناسب بودن ساختار و محتوای خودآموز برای دانشجویان است. برخی از اشکالات ساختاری و محتوایی خودآموز هم مطابق نظر آن ها اصلاح گردید. از جمله نکات مثبت خودآموز از منظر دانشجویان می توان به ارایه محتوا در قالب فیلم های کوتاه، امکان مشاهده مجدد، امکان استفاده بدون محدودیت زمانی و مکانی، استفاده از مثال، تکالیف عملی، مرحله ای بودن، سیستم ناوبری خوب، ارتباط با مدیر خودآموز، سیستم امتیازدهی مناسب و در نهایت سرگرم کننده بودن، رقابتی بودن و انگیزه بخش بودن خودآموز اشاره کرد.

    نتیجه گیری

    نتایج آزمون کاربردپذیری و بازخوردهای  دریافتی از دانشجویان حاکی از این است که خودآموز طراحی شده می تواند به عنوان یک ابزار کمک آموزشی مناسب برای دانشجویان علوم پزشکی مورداستفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: خودآموز، آموزش آنلاین، کاربردپذیری، بازی وارسازی
  • سحر پاریاب، ربابه زروج حسینی، سپهر زمانی، معصومه لشکری، مریم یوسفی، کیمیا زروج حسینی، امید گرکز* صفحه 2
    سابقه و هدف

    هر آزمونی به عنوان ابزار سنجش و اندازه گیری باید دارای روایی و پایایی کافی برای سنجش صفت موردنظر باشد. آزمون های چندگزینه ای رایج ترین انواع آزمون ها در آموزش پزشکی می باشند که از درجه پایایی بالایی برخوردارند. این مطالعه باهدف ارزیابی کمی و کیفی سوالات چهارگزینه ای در دانشگاه علوم پزشکی شاهرود در سال های تحصیلی 1400- 1399 انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه به صورت توصیفی - تحلیلی بر روی آزمون های پایان ترم چهارگزینه ای اختصاصی و عمومی در دو سال تحصیلی 1400-1399 در دانشگاه علوم پزشکی شاهرود انجام شد که برای ارزیابی کمی سوالات (درجه تمیزی و سختی) از سامانه هم آوا و ارزیابی کیفی از چک لیست 14 گانه میلمن استفاده شد. داده ها بعد از جمع آوری وارد 18  SPSS  شده و با کمک آمار توصیفی و تحلیلی تجزیه وتحلیل گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که از 5000 سوال مورد بررسی، 2569 سوال (%4/51) ضریب دشواری ساده و 2500 (%50) ضریب تمیز مناسب داشتند و میانگین انحراف معیار درجه سختی 314/0±700/0 و درجه تمیزی 247/0±625/0 بود. همچنین 330 سوال (%5/48) تاکسونومی دو و 190 سوال (%9/27) بدون نقص بود. بیشترین نوع نقص به ترتیب عدم وجود بخش اعظم اطلاعات در ساقه سوال (196 مورد)، وجود لغات منفی در ساقه سوال (136 مورد) و وجود گزینه های همه موارد (121 سوال)، هیچ کدام (45 مورد)، گزینه های ترکیبی (34 سوال) بود و در ساختار سوال  398 مورد (%1/58) بیشترین نوع نقص بود.

    نتیجه گیری

    برای بهبود کیفیت آزمون ها و استفاده از نتایج تجزیه وتحلیل کمی و کیفی سوالات باید راهکارهای عملی اندیشیده شود و اساتید در زمینه طراحی و استفاده از سوالات مناسب و تهیه بانک سوالات چهارگزینه ای آموزش داده شوند.

    کلیدواژگان: ارزیابی کمی، ارزیابی کیفی، سوالات چهارگزینه ای
  • روح الله فلاح مدواری، فاطمه کشمیری* صفحه 3
    سابقه و هدف

    استفاده از روش کلاس وارونه به عنوان یکی از روش های تعاملی در فرایند آموزش ترکیبی در دانشگاه های علوم پزشکی در حال گسترش است. پژوهش حاضر باهدف سنجش اثربخشی آموزش با استفاده از کلاس وارونه بر درک، یادگیری و رضایتمندی دانشجویان در تفسیر گزارش اندازه گیری عوامل زیان آور فیزیکی محیط کار انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر طرح نیمه تجربی (پیش آزمون - پس آزمون) است. جامعه پژوهش، 25 نفر از دانشجویان رشته بهداشت حرفه ای دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد بودند که در سال 1400-1401 در این دانشکده مشغول تحصیل بودند. دانشجویان به صورت تمام شماری در مطالعه وارد شدند. مداخله آموزشی با استفاده از روش کلاس وارونه به منظور رشد مهارت های دانشجویان در  تفسیر گزارش اندازه گیری عوامل زیان آور فیزیکی محیط کار اجرا شد. سنجش دیدگاه، یادگیری و رضایتمندی دانشجویان در فرایند ارزیابی انجام شد. داده های با استفاده از آزمون های توصیفی و تحلیل آنالیز شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که میانگین (انحراف معیار) نمرات یادگیری دانشجویان قبل مداخله (06/9) 66/51 (سطح متوسط) و بعد از مداخله (53/12) 54/73 (سطح خوب) گزارش شده است که به طور معنی دار بهبودیافته است (P=0.0001). رضایتمندی دانشجویان با میانگین (73/0) 00/4 گزارش شد که در سطح مطلوب است. آمادگی دانشجویان با کاربردی بودن و اهمیت، رابطه مثبت و معناداری دارد. همچنین کاربردی بودن با دیدگاه و رضایت دانشجویان رابطه مثبت و معناداری دارد و درک دانشجویان با رضایت رابطه مثبت و معناداری دارد.

    نتیجه گیری

    به کارگیری روش کلاس وارونه برای مباحث تفسیر و تحلیل نتایج آزمایش ها و اندازه گیری ها بر یادگیری و رضایتمندی دانشجویان تاثیر مثبت داشت. همچنین نمرات درک دانشجویان دررابطه با آمادگی و کاربردی بودن آموزش در سطح مطلوب ارزیابی شد. پیشنهاد می گردد  روش های مشارکتی و فعال مانند روش کلاس وارونه که بر کاربرد آموخته های دانشجویان تاکید می کند، مورداستفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کلاس وارونه، اثربخشی آموزشی، رضایت مندی، آموزش ترکیبی
  • فریبا جعفری، مریم آویژگان*، الهام طاووسی طباطبائی صفحه 4
    سابقه و هدف

    باتوجه به اهمیت و ضرورت آموزش مجازی، مطالعه حاضر  به ترسیم وضع موجود مطالعات آموزش مجازی در دانشگاه های علوم پزشکی ایران از قاب مجلات مصوب علمی پژوهشی می پردازد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر به روش مرور دامنه ای و از طریق جستجوی کلیدواژه های "آموزش مجازی"، "آموزش الکترونیک"، "یادگیری الکترونیک"،"آموزش تحت وب"،"آموزش آنلاین"،"آموزش از راه دور" در بانک اطلاعات نشریات کشور (مگ ایران) انجام شد. کلیه مقالات منتج از پژوهش در دانشگاه های علوم پزشکی کشور انتخاب و بر اساس متغیرهای موردمطالعه (دانشگاه محل پژوهش، مجله ، سال چاپ، جامعه آماری، نوع مطالعه، ابزار، موضوع و نمونه گیری) مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    پس از حذف مقالات تکراری و غیرمرتبط با موضوع پژوهش، 115 مقاله وارد مطالعه شد. ازنظر مکان، دانشگاه تهران (%1/19)؛ ازنظر جامعه آماری، دانشجویان پرستاری (%3/24)؛ ازنظر موضوع، مقایسه آموزش سنتی و مجازی (%27)؛ و دروس تیوری (%8/77) بیشترین مطالعه را به خود اختصاص دادند. اغلب پژوهش های انجام شده در محدوده سال های 1394 تا 1397 (%3/51) انجام شده که روش توصیفی (%8/34) پرکاربردترین نوع مطالعه، پرسش نامه پراستفاده ترین ابزار (%6/49) و تصادفی بودن (%1/39)  بیشترین روش نمونه گیری بود.

    نتیجه گیری

    پرداختن به آموزش مجازی جایگاه خاصی در دانشگاه ها پیدا کرده و در دوران پاندمی کرونا تشدید شد. تعیین توزیع موضوع پژوهش ها و تشخیص کاستی ها برای دستیابی به اثربخشی و کفایت مطالعات، از نتایج این مطالعه است. توصیه می شود به نحوه ارزیابی دانشجو؛ نوع ابزار موردنیاز و در دسترس دانشجو؛ ابعاد خانوادگی فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی موثر در آموزش مجازی بخصوص در دانشگاه های علوم پزشکی تیپ دو و سه، در مطالعات آتی بیشتر توجه شود.

    کلیدواژگان: آموزش مجازی، آموزش الکترونیک، آموزش تحت وب، آموزش از راه دور
  • سهیلا دریساوی جرفیان*، ناهید احمدیان یزدی، آرزو امانی صفحه 5
    سابقه و هدف

    مطالعه حاضر باهدف مقایسه تاثیر روش تدریس کلاس وارونه و آموزش سنتی بر رضایت، انگیزش و میزان یادگیری درس آسیب شناسی تشخیصی سه و چهار نظری دانشجویان دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل در سال 1401 انجام پذیرفت.

    مواد و روش اجرا: 

    در این مطالعه که به صورت نیمه تجربی سری زمانی اجرا گردید، تمامی 45 دانشجویان دندانپزشکی ورودی 97 اردبیل که در نیمسال تحصیلی 1401 1400 درس آسیب شناسی تشخیصی سه و چهار  نظری را انتخاب نموده بودند، وارد مطالعه شدند. بعد از تقسیم بندی و ارایه محتوا برحسب متغیرهای موردمطالعه (رضایت، انگیزش و میزان یادگیری) دو گروه دریافت کننده آموزش سنتی و آموزش کلاس وارونه از طریق بررسی آزمون ها و پرسشنامه ارزیابی کمی و کیفی روش تدریس، با هم مقایسه گردید. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون تی مستقل، یومن ویتنی و تحلیل واریانس با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 26 استفاده و سطح معناداری کمتر از 05/0 در نظر گرفته شده است.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که با افزایش تعداد آزمون نمره یادگیری دانشجویان در درس آسیب شناسی تشخیصی نظری  سه و چهار  در روش کلاس وارونه بیشتر از روش تدریس سنتی بود، میانگین یادگیری کل به شیوه سخنرانی 12/6 و به روش کلاس وارونه 43/8 و انحراف معیار به ترتیب 59/2 و 40/3 به دست آمد (05/0 > P)؛ اما تفاوت معناداری در سطح انگیزه و میزان رضایت در درس به صورت کلاس وارونه و روش سنتی وجود نداشت (05/0 <P).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که آموزش وارونه در مقایسه با کلاس سنتی باعث بهبود سطح یادگیری و در نتیجه باعث پیشرفت تحصیلی در دانشجویان می شود. پیشنهاد می گردد اساتید جهت افزایش بهره وری از روش های فعال آموزشی استفاده کنند.

    کلیدواژگان: کلاس وارونه، روش سنتی آموزش، انگیزش، یادگیری، رضایت
  • پرستو جمال لیوانی، منصور رنجبر، محمدرضا اندرواژ، سیاوش مرادی* صفحه 6
    سابقه و هدف

    فرسودگی شغلی از چالش های سیستم بهداشتی می باشد و دستیاران پزشکی از جمله مهم ترین ارکان ارایه خدمات به ویژه در شرایط همه گیری هستند و هوش معنوی می تواند به عنوان راه کاری برای تسکین فرسودگی شغلی مطرح شود. هدف این مطالعه، بررسی همبستگی بین هوش معنوی و فرسودگی شغلی در دستیاران گروه های آموزشی بالینی دانشگاه علوم پزشکی مازندران در همه گیری کووید-19 می باشد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه یک پیمایش مبتنی بر پرسش نامه (مطالعه مقطعی) می باشد که در سال 1400  با مشارکت 36 دستیار از سه گروه آموزشی دانشگاه علوم پزشکی مازندران انجام شده است. پرسش نامه های فرسودگی شغلی مسلش و هوش معنوی کینگ برای جمع آوری اولیه داده ها استفاده شد و تحلیل همبستگی با محاسبه ضریب پیرسون (r) و توصیف و تحلیل آماری با استفاده از نرم افزار IBM SPSS ورژن 25 صورت گرفت.

    یافته ها

    میانگین نمره فرسودگی شغلی 44/84  و میانگین نمره هوش معنوی 69/ 47 بوده است. تولید معنای شخصی  با فرسودگی شغلی همبستگی مستقیم و معنادار داشت که در دستیاران عفونی هم مشاهده شد. در دستیاران طب اورژانس؛ فرسودگی شغلی با هوش معنوی و زیرمقیاس های تفکر وجودی انتقادی و تولید معنای شخصی و آگاهی متعالی، همبستگی مستقیم و معنادار داشته است.

    نتیجه گیری

    باتوجه به یافته های پژوهش، نیاز به بررسی های بیشتر جهت بررسی همبستگی هوش معنوی و فرسودگی می باشد.

    کلیدواژگان: هوش معنوی، فرسودگی شغلی، دستیاران پزشکی، همه گیری کووید-19
  • سهیلا دریساوی جرفیان*، ناهید احمدیان یزدی، امیر دانش پایه صفحه 7
    سابقه و هدف

    همدلی دندانپزشک و بیماران سبب افزایش رضایت بیماران و اثربخشی درمانهای دندانپزشکی میگردد. دندان پزشکان با همدلی بیشتر، شایستگی بیشتری در گرفتن شرح حال، انجام معاینات بالینی و نیازسنجی و طرح درمان و ارایه ی دستورات بعد از درمان و جلب همکاری بیماران خود پیدا میکنند. تحقیقات نشان داده است در طول تحصیل میزان همدلی دانشجویان کاهش می یابد.

    مواد و روش ها

    60 نفر از دانشجویان پرسشنامه ی سنجش همدلی بالینی جفرسون تکمیل گردید. دانشجویان به دو گروه مداخله و شاهد 30 نفره تخصیص تصادفی پیدا کردند. کارگاه برای گروه مورد برگزاری گردید. بعد از یک ماه مجدد پرسشنامه ی همدلی بالینی توسط هر دو گروه تکمیل شد.اطلاعات پرسشنامه هر دو گروه قبل و بعد کارگاه وارد نرم افزار SPSS نسخه 21 گردید، مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت.

    یافته ها

    بین دو گروه مداخله و شاهد از نظر متغیرهای دموگرافیک و تحصیلی اختلاف آماری معنی داری وجود نداشت. همچنین میانگین نمره همدلی جفرسون در دو گروه قبل از مداخله از نظر آماری معنی دار نبود (76/0P=)اما پس از برگزاری برنامه آموزشی برای گروه مورد، اختلاف آماری معنی داری در میزان نمره همدلی بالینی گروه مورد با گروه شاهد (03/.P=) بدست آمد. همچنین اختلاف میانگین نمره همدلی گروه مورد قبل و بعد از مداخله معنی دار بود) 05/0P=) به غیر از متغیر قومیت (03/.P=)، هیچکدام از متغیرهای دموگرافیک ارتباط معنی داری با نمره همدلی بعد از مداخله نداشتند.

    نتیجه گیری

    با آموزش مهارتهای ارتباطی می توان میزان همدلی بالینی دانشجویان دندانپزشکی را ارتقاء بخشید.

    کلیدواژگان: آموزش، همدلی بالینی، دانشجویان دندانپزشکی، اثربخشی
  • مجتبی کلانتر، فاطمه عربی با شریک، مریم اسدی*، الهام پیرعباسی، اعظم هنرمندپور، فائزه سیف، اعظم جهانگیری مهر صفحه 8
    سابقه و هدف

    همه گیری بیماری کووید-19 منجر به تحت تاثیر قرارگرفتن سیستم آموزشی کشور به دلیل غیرحضوری شدن مدارس، دانشگاه ها و دانشکده ها شد. باتوجه به ابعاد مختلف آموزش مجازی از قبیل محتوای آموزشی، فعالیت های یاددهی - یادگیری، بازخورد، انعطاف پذیری و پشتیبانی، به نظر می رسد ارزیابی این نظام آموزشی، نیازمند داشتن دانش و مشارکت فعال مدرسین و فراگیران و حمایت های مراکز آموزشی باشد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی تحلیلی در سال 1400 با مشارکت 32 عضو هیات علمی و 212 دانشجوی گروه های مختلف آموزشی دانشکده علوم پزشکی شوشتر به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای و با استفاده از پرسشنامه انجام شد. از نرم افزار SPSS نسخه 20 برای تحلیل داده ها استفاده شد. برای تعیین ارتباط بین متغیرهای کیفی از آزمون کای اسکویر و برای مقایسه میانگین ها از آزمون تی تست مستقل استفاده شد. سطح معناداری نیز زیر 05/0 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    طبق نتایج، میانگین سنی برای اعضای هیات علمی 56 /5 ± 15/37 و برای دانشجویان 42/6 ± 75/23 بود. مطالعه حاضر نشان داد که نظام آموزش مجازی دانشکده علوم پزشکی شوشتر از دیدگاه دانشجویان و اعضای هیات علمی در سطح متوسط و بالاتر از متوسط قرار دارد. اگر چه تنها مولفه یاددهی - یادگیری از دیدگاه دانشجویان (15 /1 ± 80/2) و اعضای هیات علمی (70 /0 ± 95/2) در سطح پایین تر از متوسط (نامطلوب) قرار داشت.

    نتیجه گیری

    جهت ارتقای کیفیت نظام آموزش مجازی توجه بیشتر و رفع موانع بهبود آموزش مجازی از نظر فعالیت های یاددهی یادگیری و همچنین از نظر تعامل و بازخورد  ضرورت دارد.

    کلیدواژگان: ارزیابی آموزش الکترونیکی، دانشکده علوم پزشکی شوشتر، کووید-19
  • طاهره نصرت زهی*، ابوالفضل پاینده، علی کمالی صفحه 9
    سابقه و هدف

    اندوکاردیت عفونی، وضعیت نادری است که در بیماران مستعد، به دنبال درمان های دندانپزشکی تهاجمی رخ می دهد. به منظور پیشگیری از این عارضه، تجویز آنتی بیوتیک برای بیماران قبل از انجام برخی از اقدام های دندانپزشکی توصیه می شود؛ لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان آگاهی دانشجویان سه سال آخر دانشکده دندانپزشکی زاهدان درمورد رژیم های آنتی بیوتیک پروفیلاکسی نوین در درمان های مختلف دندانپزشکی، سال 1401 انجام شد.

    مواد و روش ها

     مطالعه حاضر مشاهده ای مقطعی (توصیفی - تحلیلی) می باشد و شامل 96 نفر از دانشجویان دندانپزشکی سه سال آخر علوم پزشکی زاهدان در سال 1401 بود. داده ها با استفاده از پرسشنامه جمع آوری شدند و جهت تجزیه وتحلیل وارد نرم افزار 24SPSS شدند. برای مقایسه فراوانی بین گروه ها (بررسی فرض استقلال) از آزمون خی - دو یا آزمون دقیق فیشر استفاده گردید.

    یافته ها

     مطابق یافته های پژوهش حاضر از مجموع 96 نفر از افراد شرکت کننده در مطالعه، %74 دانشجویان سه سال آخر دندانپزشکی زاهدان موردمطالعه، در مورد رژیم های آنتی بیوتیک پروفیلاکسی نوین در درمان های مختلف دندانپزشکی از آگاهی خوب برخوردار بودند، میزان مقایسه فراوانی آگاهی دانشجویان سه سال آخر دندانپزشکی زاهدان در مورد رژیم های آنتی بیوتیک پروفیلاکسی نوین بین زنان و مردان ازلحاظ آماری اختلاف معناداری وجود نداشت، همچنین بین فراوانی آگاهی دانشجویان سه سال آخر دندانپزشکی زاهدان اختلاف معناداری وجود داشت.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که دانشجویان از آگاهی خوبی در مورد رژیم های آنتی بیوتیک پروفیلاکسی نوین در درمان های مختلف دندانپزشکی برخوردار بودند.

    کلیدواژگان: آگاهی، دندانپزشکی، پروفیلاکسی
  • بابک عبدالکریمی*، حسن ابوالقاسمی، محمد فرانوش، پیمان عشقی، بی بی شهین شمسیان، نادر ممتازمنش، بیژن کیخایی، مهدی شهریاری، آرش القاسی، فاطیما ملک صفحه 10
    سابقه و هدف

    خون و سرطان کودکان در زمره علومی است که با داشتن پژوهش های وسیع و متعدد در زمینه های مختلف در فواصل زمانی کوتاه دچار تغییرات و رشد تکاملی است. در این مطالعه بر اساس سرفصل های جدید هماتولوژی و آنکولوژی کودکان در دنیا و نظر اعضای هیات رئیسه و اعضای انجمن، کوریکولوم جدید تدوین شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش از نوع توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری شامل اعضای هیات علمی انجمن خون و سرطان کودکان بود که در طراحی سوال با انجمن همکاری داشتند. بر اساس جدول مورگان شرکت کنندگان با روش تصادفی انتخاب شدند. مطالعه دارای دو گام کمی و کیفی بود که در سال 1400 انجام شد. اطلاعات توسط پرسش نامه محقق ساخته جمع آوری شد. موارد بررسی شده عبارت بودند از: فراگیری اصول طبابت نوین مثل طبابت مبتنی بر شواهد و استدلال بالینی فراگیری اصول اخلاق پزشکی، مهارت های مطالعه دروس، درک رویه های قانونی، توانایی تحقیقات و پژوهش و جستجوی الکترونیک، کفایت سرفصل های آموزشی، رضایت از آموزش اساتید، میزان وابستگی علمی به اساتید بعد از فارغ التحصیلی، نیاز به دوره های تکمیلی، روش فعلی ارزیابی فلوها، مهارت اعلام خبر بد، توانایی علمی اساتید متناسب برای تدریس مباحث فعلی،  مشارکت در آموزش دستیاران. پرسش نامه ارزشیابی بر اساس مدل کرک پاتریک و بر اساس طیف لیکرت (خیلی زیاد تا خیلی کم) نمره گذاری شده بود. در بخش کیفی جمع آوری نظرات کمیته راهبردی انجمن خون و سرطان کودکان به روش بارش افکار انجام گرفت.

    یافته ها

    یافته ها دررابطه با میزان مطلوب بودن عوامل مورد ارزشیابی به دست آمد.

    نتیجه گیری

    بازنگری در وضعیت موجود کوریکولوم آموزشی فلوی فوق تخصصی خون و سرطان کودکان باتوجه به نیازهای فعلی کشور امری ضروری و اجتناب ناپذیر است.

    کلیدواژگان: کوریکولوم آموزشی، خون و سرطان کودکان، آموزش پزشکی
  • مجید خادم رضاییان، آیلر عوض زاده، رویا وطن خواه، حمیدرضا کیانی فر، نفیسه پوربدخشان* صفحه 11
    سابقه و هدف

    محیط یادگیری یک تعیین کننده رفتاری است و درک دانشجو از محیط در امر یادگیری و آموزش بالینی اهمیت زیادی دارد. از الگوی DREEM به عنوان ابزار تشخیصی برای شناسایی تفاوت محیط واقعی با محیط مطلوب استفاده می شود. هدف این مطالعه، بررسی نظرات فراگیران پزشکی و نیز اساتید آنان در مورد کیفیت محیط یادگیری بالینی است.

    مواد و روش ها

    این پژوهش مقطعی بین سال های 1400 تا 1401 انجام شد و دیدگاه 233 نفر از فراگیران پزشکی (دستیاران، کارورزان و کارآموزان) و اعضای هیات علمی با استفاده از پرسش نامه DREEM در پنج حیطه ادراک دانشجو از یادگیری، استادان، جو آموزشی، توانایی علمی و شرایط اجتماعی خود گردآوری شد. به منظور تحلیل داده ها از نرم افزار آماری 27 SPSS استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین نمرات وضعیت آموزش بالینی در بخش های اصلی مرکز آموزشی 07/23 ± 00/120 از حداکثر 200 نمره بود. میانگین نمره حیطه یادگیری 22/7 ±85/26، اساتید بالینی 53/4 ± 49/28، درک از توانایی علمی خود 70/4 ± 06/19، جو محیط آموزشی 37/6 ± 54/29 و درک از شرایط اجتماعی 29/4 ± 06/16 بود. استادیاران و دانشیاران نسبت به کاروزان (P به ترتیب 006/0 و 002/0) و کارآموزان (P به ترتیب 019/0 و 006/0) وضعیت محیط یادگیری بالینی بیمارستان را مطلوب تر دانستند.

    نتیجه گیری

    محیط آموزشی بیمارستان اکبر در تمامی حیطه ها مطلوب ارزیابی شد. این امر نشان دهنده توجه بالای اساتید به اصول طراحی آموزشی و ایجاد فضای آموزشی مناسب است. بااین همه، برای ارتقای بیشتر کیفیت آموزش بالینی، می توان از مدل DREEM برای نظارت و اندازه گیری اصلاح و تغییر در برنامه آموزش بالینی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: محیط یادگیری بالینی، بیمارستان آموزشی، DREEM
  • حسین شاهچراغ، مهدی فیروزی، سیف الله علائی* صفحه 12
    سابقه و هدف

    دانشگاه های علوم پزشکی با آموزش نیروهای بهداشتی و درمانی از جمله کارکنان پیش بیمارستانی نقش بسزایی در ارائه خدمات بهداشتی و درمانی ایفا می کنند. در همین رابطه، نظام آموزشی و برنامه درسی بایستی بر اساس نیازهای گیرندگان خدمات و مطابق با معیارهای علمی طراحی و به روزرسانی گردد. مقایسه برنامه های درسی می تواند به ارتقای کیفیت برنامه آموزشی کمک نماید؛ لذا این پژوهش باهدف مقایسه برنامه کارشناسی فوریت پزشکی در ایران و دانشگاه گرینویچ انگلستان انجام شد.

    مواد و روش ها

     پژوهش حاضر به شیوه توصیفی - تطبیقی انجام شد. اطلاعات موردنیاز در مورد جدیدترین برنامه آموزش کارشناسی پیوسته رشته فوریت های پزشکی پیش بیمارستانی از طریق جستجوی اینترنتی و با مروری بر برنامه آموزشی دوره پیوسته رشته فوریت های پزشکی پیش بیمارستانی ایران و دانشگاه گرینویچ انگلستان به دست آمد و سپس دو برنامه آموزشی با استفاده از الگوی Beredy در چهار مرحله توصیف، تفسیر، هم جواری و مقایسه، تطبیق برنامه ها انجام شد.

    یافته ها

     در کشور ما ایران ضوابط ورود به رشته دارابودن مدرک پایه شرکت در آزمون و مصاحبه حضوری در نظر گرفته می شود. در دانشگاه گرینویچ مصاحبه حضوری و ارائه مستندات از ملاک های ورود به رشته تلقی می شود. برنامه هر دو دانشگاه دارای رسالت، چشم انداز و اهداف واضح و مشخص می باشد. دوره تحصیلی در ایران چهارساله می باشد و مجموعا 130 واحد و هر واحد معادل 17 ساعت در نظر گرفته می شود. در دانشگاه گرینویچ دوره سه ساله، مجموعا 360 واحد و هر واحد درسی معادل 10 ساعت می باشد. برنامه آموزشی دانشگاه گرینویچ علاوه بر مباحث پایه ای، تخصصی، مهارت های عملی و بالینی، به ارتباط فردی، مهارت مدیریت و مقررات حرفه ای توجه بیشتری می نماید.

    نتیجه گیری

    استفاده از تجارب برنامه آموزشی دانشگاه گرینویچ انگلستان در همه جانبه نگری، تقویت ارتباط فردی سازمانی، آشنایی بیشتر با مقررات حرفه ای، تقویت آموزش آنلاین، تاکید بر مهارت رانندگی و خود توانمندسازی، می تواند در توسعه صلاحیت حرفه ای و نهایتا بهبود کیفیت ارائه خدمات پیش بیمارستانی موثر باشد.

    کلیدواژگان: برنامه آموزشی، کارشناسی، فوریت پزشکی، مطالعه توصیفی تطبیقی
  • زهره خوش گفتار، طاهره آقاجانی، سمیه سهرابی* صفحه 13
    سابقه و هدف

    در ابتدای شیوع پاندمی کرونا، عدم شناخت کافی در خصوص ماهیت بیماری، راه های انتقال و عوامل موثر در شدت بیماری، نگرانی و اضطراب شدیدی را ایجاد کرده بود. باتوجه به اینکه دانشجویان علوم پزشکی در ارتباط نزدیک با افراد هستند، لازم است سطح دانش، نگرش و رفتار آن ها در مواجه با کووید-19 سنجیده شود تا در صورت نیاز، اقدامات مناسب در راستای ارتقای آگاهی و نگرش آنان صورت گیرد. در همین راستا، مطالعه حاضر باهدف تعیین دانش، نگرش و عملکرد دانشجویان علوم بالینی و پایه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در مورد کووید-19 انجام شد.

    مواد و روش ها

     این مطالعه به صورت مقطعی با مشارکت 308 نفر از دانشجویان علوم بالینی و علوم پایه دانشگاه شهید بهشتی در سال تحصیلی 1401-1400 انجام شد. نمونه گیری به صورت طبقه بندی شده انجام و داده ها با استفاده از پرسش نامه مطالعه بانیاس (Baniyas) جمع آوری و وارد نرم افزار آماری SPSS-26 شده و داده های کمی با استفاده از آزمون های توصیفی و Chi-Square تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

    از افراد شرکت کننده در مطالعه231 (% 8/74) زن و بقیه مرد بودند. دانشجویان علوم پایه و بالینی دانش خوبی در مورد عامل بیماری، انتقال از حیوان به انسان، راه های انتقال بین انسآن ها، علائم ، بهترین تست تشخیصی، درمان، راه های کاهش شیوع بیماری، مراقبت های افراد مثبت بدون علامت، انتقال بیماری در افراد مبتلا و بدون تب و انتقال بیماری در کودکان و بزرگسالان جوان داشتند. دانشجویان علوم بالینی و پایه نگران ابتلا خود و از اعضای خانواده به بیماری بودند.

    نتیجه گیری

    دانشجویان سطح بالایی از دانش، نگرش خوب و اقدامات خوب را نسبت به همه گیری  کوید-19 نشان دادند. بااین وجود، آنها نگران ابتلا هم خود و هم اعضای خانواده خود بودند.

    کلیدواژگان: کووید-19، همه گیری، دانش، نگرش، عملکرد
  • مهسا حسینی، مائده مرادی فراهانی، سهیلا شمسی خانی*، مهسا رضایی صفحه 14
    سابقه و هدف

      اضطراب سلامتی نوعی اختلال روان است که در سنین جوانی بروز پیدا کرده و  سبب ترس از بیماری در افراد می شود.  با توجه به توسعه ی تحقیقات در زمینه سلامت روان دانشجویان و همچنین اثر گذاری سلامت روان بر عملکرد و فعالیت دانشجویان در طول تحصیل و حتی بعد از آن،  لزوم توجه بیشتر به این موضوع مشخص می گردد، لذا این مطالعه با هدف بررسی مطالعات انجام شده و شناسایی شکاف های پژوهشی انجام شد.

    مواد و روش ها

      این مطالعه دامنه ای با رویکرد 5 مرحله ای آرکزی و اومالی تدوین و اجرا شد.  بر اساس معیارهای ورود در پایگاه های Google scholar ، SID، Magiran PubMed web of scince,، تا تاریخ 30 اکتبر 2023 جستجو انجام شد. 

    یافته ها

      این مطالعه شامل 28 مطالعه مرتبط است که در بازه زمانی 1384 تا 1402 انجام شده اند. بیشترین تعداد مطالعات مربوط به سال های 1401 و 1400 است. مقالات مورد ارزیابی در حوزه اضطراب سلامتی عمدتا به صورت توصیفی بوده اند و از پنج ابزار مختلف برای ارزیابی اضطراب سلامتی استفاده شده است. این مطالعه نشان می دهد که بیشترین مطالعات در شهر تهران انجام شده و بیشتر مقالات (57٪) در مجلات داخلی و به زبان فارسی چاپ شده اند.

    نتیجه گیری

     با توجه به  نتایج مطالعات توصیفی انجام شده و ایجاد بنیاد علمی ، توصیه می شود که  در مطالعات آتی پژوهش های کارازمایی در جهت درمان این اختلال محور توجه قرار گرد، از ابزارهای استاندارد و مشابه ای استفاده شود تا امکان مقایسه نتایج ممکن شود.

    کلیدواژگان: اضطراب سلامتی، هیپوکندریازیس، دانشجو، دانشگاه
  • فاطمه طالبیان، زهرا سبزی* صفحه 15

    "بازی" از کلمه لاتین "Paidia" به معنای سرگرمی (کودکانه) می آید و به خلاقیت، بداهه گویی مربوط می شود. بازی از سال 1960، به آموزش راه پیدا کرد.  در حوزه آموزش، بازی برای تدوین و انتقال محتوا آموزشی نقش دارد. استفاده از بازی در آموزش برخلاف روش های سنتی، نه تنها یادگیری بصورت فعال برای کاربر فراهم می کند بلکه موجب تقویت انگیزه وی می شود. یادگیری فعالانه موجب ارتقا مهارت هایی همچون:حل مسئله و تصمیم گیری خواهد شد. با بکارگیری بازی در روش تدریس می توان آموزش پزشکی را متحول نمود. غایت جامع آموزش پزشکی کمک به صلاحیت حرفه ای دانشجویان است. رویکرد بازی در آموزش نیز به دانشجویان القا می کند که در محیط واقعی حضور دارند به تعبیر دیگر موجب غوطه وری آنان می شود در حدیکه چالش های بالین یا عرصه برایشان ملموس تر خواهد شد. علاوه بر این کیفیت ارائه خدمات به بیمار نیز ارتقا خواهد یافت.

  • فاطمه هجرتی، مریم قائمی امیری، عفت خدادادی* صفحه 16
    سابقه و هدف

    آموزش پزشکی معمولا با آموزش علوم پایه زیست پزشکی آغاز شده و با یادگیری در دوره های بالینی پایان می یابد. سهم قابل توجهی از برنامه های آموزش بالینی در شکل دهی توانمندی های حرفه ای دانشجویان ضروری می باشد. ناکافی بودن تجربه بالینی در طول دوره تحصیل منجر به کاهش میزان یادگیری، افزایش استرس و ترس از ناتوانی در انجام کارهای بالینی می شود. بنابراین این مطالعه با هدف بررسی توانایی دانشجویان در انجام مهارت های بالینی به انجام رسید.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر بصوزت مقطعی -توصیفی صورت پذیرفت. روش نمونه گیری به صورت سرشماری بود. پژوهشگر بعد از تهیه لیست دانشجویان، با حضور در بخشهای کلینیک به توزیع پرسشنامه پرداخت. داده ها پس از جمع آوری وارد نرم افزار SPSS شد و با شاخص های توصیفی و آزمون های تی تست مستقل، آنووا و ضریب همبستگی اسپیرمن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند و P < 0/05 معنی دار تلقی گردید.

    یافته ها

    در این پژوهش تعداد 71 نفر دانشجو دندانپزشکی شرکت کردند. تعداد دانشجویان دختر (7/57%) بیشتر از دانشجویان پسر (3/42%) بود. بیشتر دانشجویان دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی بابل (2/59%) میزان توانایی خود را بالا ارزیابی کردند. در این مطالعه بیشترین میزان توانایی دانشجویان مربوط به کشیدن دندان های شیری بود و پایین ترین میزان توانایی در درمان بیماران با مشکلات سیستمیک گزارش شد.

    نتیجه گیری

    کمبودها در تجارب آموزشی مساله ساز هستند زیرا کیفیت تجارب آموزشی دندانپزشکی کودکان با نگرش و رفتار حرفه ای دندانپزشکان و تمایل آنها به ارائه انواع درمان های مختلف برای کودکان مرتبط است. بنابراین احتمال درمان کودکان توسط دندانپزشکان با تجربیات آموزشی بیشتر، بیشتر از دندانپزشکان با تجربیات آموزشی کمتر است.

    کلیدواژگان: دموگرافیک، توانمندی حرفه ای، دندانپزشکی
  • مریم قائمی امیری، ابوذر میرزاپور، محمدمهدی نقیبی سیستانی* صفحه 17
    سابقه و هدف

      بررسی نظرات دانشجویان به منظور کسب مهارت های بالینی را می توان یکی از فعالیت های تسهیل کننده یادگیری در محیط بالینی دانست. بنابراین، نظر دانشجویان در مورد صلاحیت حرفه ای آنها جدا از نمرات بسیار مهم است. از این رو با توجه به عدم وجود داده های کافی در این زمنیه بر آن شدیم تا به بررسی توانمندی حرفه ای و عوامل مرتبط با آن در دانشجویان دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی بابل با روش خود ارزیابی بپردازیم.

    مواد و روش ها

      پرسشنامه خودارزیابی طراحی شده بر اساس سر فصل های درسی دندانپزشکی شامل دروس اختصاصی که روایی و پایایی آن تعیین شده بود توسط دانشجویان تکمیل گردید. در انتها داده ها جمع آوری شدند و با استفاده از نرم افزار SPSS22 مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند. از تست های آماری کای اسکوئر، تست دقیق فیشر و تست یک طرفه ANOVA استفاده شد و سطح معناداری کمتر از 0.05 معنادار تلقی شد.

    یافته ها

     این مطالعه بر روی 50 دانشجو شامل 21مرد (42 درصد) و 29 زن (58 درصد) صورت گرفت. دانشجویان در بخش پروتز بیشترین و در بخش سلامت نگر کمترین امتیاز را از توانمندی  به خود اختصاص دادند. در کل مهارت دانشجویان در بخش ترمیمی بیشتر و در بخش جراحی دهان و دندان کمترین گزارش شد. هیچ ارتباط معناداری بین توانمندی حرفه ای دانشجویان دندانپزشکی با جنسیت یافت نشد.

    نتیجه گیری

     در مطالعه ی حاضر، میزان مهارت دانشجویان در بیشتر بخش ها از دیدگاه خودشان در حد خوب بود. لازم است دانشکده های دندان پزشکی تغییرات سازنده ای مطابق دیدگاه دانشجویان در یادگیری اعمال کنند تا با تشویق و رغبت بیشتر، منجر به یادگیری پایدار گردد.

    کلیدواژگان: توانمندی حرفه ای، مهارت بالینی، دندانپزشکی
  • ملیکا نوروزانی کوهستانی، نعیمه رعیت*، محمدمهدی نقیبی سیستانی، مریم قائمی امیری، سید علی سیدمجیدی صفحه 18
    سابقه و هدف

     با توجه به وقوع پاندمی کرونا، تغییرات در امر آموزش و ارزیابی دانشجویان به ویژه استفاده از فناوری های دیجیتالی اجتناب ناپذیر شد. در حال حاضر، ارزیابی رایانه ای یکی از عناصر اصلی در آموزش از راه دور محسوب میشود و هدف از این تحقیق بررسی محتوای آزمون های مجازی پایان ترم و عوامل مرتبط با ان در دوران پاندمی کرونا از دیدگاه دانشجویان دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی بابل می باشد.

    مواد و روش ها

     پژوهش توصیفی مقطعی حاضر در سال 1401 بر روی تعدادی از دانشجویان رشته ی دندانپزشکی که آزمو‏ن‏های پایان ترم خود را به صورت مجازی گذرانده‏ بودند، اجرا گردید. پرسش نامه‏ای محقق ساخته طراحی و روایی و پایایی پرسش نامه تایید گردید. در نهایت تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های آماری در نرم‏افزار آماری 26 SPSS انجام شد.

    یافته ها

     مطابق یافته های پژوهش ، از مجموع 227 نفر از افراد شرکت کننده در مطالعه 7/50 % ایشان مذکر و 3/49% مونث بودند و میانگین معدل شرکت کنندگان بین 18-16 بود (5/51%). میانگین نمره کسب شده در مورد محتوای آزمون های مجازی 6/0±08/3 و در حد متوسط بود. به طور کلی دیدگاه دانشجویان پسر با اختلاف بسیار جزئی اما معنادار، در مورد آزمون های مجازی نسبت به دانشجویان دختر بهتر بود (017/0 = P) . تفاوت آماری معنی داری بین دیدگاه دانشجویان با محل سکونت و معدل کل وجود نداشت (05/>0 P).

    نتیجه گیری

     نتایج بدست آمده از این تحقیق نشان داد که محتوای آزمون های مجازی پایان ترم در دوران پاندمی کرونا از دیدگاه دانشجویان دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی بابل، در سطح متوسط بوده لذا جهت ارتقای کیفیت آزمون های مجازی، طراحی برنامه هایی جهت افزایش آگاهی ضرورت دارد.

    کلیدواژگان: محتوای آزمون های مجازی، دانشجویان دندانپزشکی، آزمون آنلاین
  • جواد زارعی، اکبر بابائی حیدرآبادی، محسن برگ بیدوندی، بهزاد فولادی دهقی، ناهید جوادی فر، محمد سواری، محمد هاشم زاده، اسعد شرهانی، میمنت اکبری، پریسا شینی جابری، ناصر حاتم زاده، سید محمدعلی نوری، مجتبی کلانتر، نایب فدائی ده چشمه* صفحه 19
    سابقه و هدف

    در رشته های علوم پزشکی کارآموزی و کارورزی نقش بسیار مهمی در آموزش دانشجویان و ارتقاء سطح پاسخگویی نظام سلامت دارد. هدف از مطالعه حاضر تعیین وضعیت آموزش در عرصه دانشجویان در دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز بود.

    مواد و روش ها

     پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی-مقطعی بود که در سال 98 در دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز انجام شده است. جامعه پژوهش را 207 نفر از دانشجویان سال آخر مقطع کارشناسی رشته های تحصیلی ، 97 نفر از اعضای هیئت علمی و 18 نفر از مربیان کارآموزی مقیم غیر هیئت علمی تشکیل دادند. ابزار مطالعه سه پرسشنامه محقق ساخته بود که از طریق معاونت آموزشی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز در اختیار جامعه پژوهش قرار داده شد. از نسبت روائی محتوا  (CVR) و شاخص روائی محتوا (CVI) برای تائید روایی محتوائی پرسشنامه ها و  برای سنجش پایایی از ضریب آلفای کرونباخ استفاده گردید. ارزیابی آموزش در عرصه در شش حیطه صورت گرفت. داده های گردآوری شده با استفاده از آمار توصیفی در نرم افزار SPSS22 تحلیل شدند.

    یافته ها

     تعداد شرکت کنندگان در مطالعه 322 نفر بودند. بررسی دیدگاه مشارکت کنندگان نشان داد که وضعیت آموزش در عرصه در حیطه های شش گانه متوسط بود. حیطه "محتوا و رعایت کوریکولوم آموزش در عرصه" بیشترین میانگین نمره (2.38 از 4) و حیطه " مسائل انگیزشی و رفتاری برای آموزش در عرصه"، کمترین میانگین (1.98 از 4) را کسب کرده بودند.

    نتیجه گیری

    یافته های مطالعه حاضر نشان داد که از دیدگاه سه گروه هدف، هنوز وضعیت آموزش در عرصه با وضعیت مطلوب فاصله دارد. بنابراین برنامه ریزی به منظور توسعه زیرساخت های لازم برای آموزش در عرصه، ارائه مشوق های انگیزشی برای اعضای هیئت علمی، مربیان مقیم و سایر کارکنان فعال در آموزش در عرصه و همچنین بهبود شیوه های ارزشیابی دانشجویان در عرصه توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: آموزش در عرصه، دانشجو، آموزش علوم پزشکی، پاسخگوئی، کارورزی، کارآموزی
  • ارزیابی اثر بخشی تدریس در آموزش مجازی از دیدگاه دانشجویان دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی بابل بر اساس مدل ارزیابی کریک پاتریک
    مریم قائمی امیری، صابر ضربجانی، محمدمهدی نقیبی* صفحه 20
    سابقه و هدف

    همگام با پیشرفت فناوری در دنیای مدرن امروزی، نقش آموزش های مجازی در عملکرد آموزشی و پژوهشی دانشجویان غیرقابل انکار می باشد.  این پژوهش با هدف ارزیابی اثربخشی آموزش مجازی برمبنای سطح اول این مدل انجام گردیده است.

    مواد و روش ها

     نوع این مطالعه به صورت مقطعی بوده که در آن 140نفر دانشجوی دندانپزشکی درحال تحصیل در سال 1399-1400 به پرسشنامه اثر بخشی آموزش مجازی پاسخ دادند. (Content Validity Ratio) CVR  جهت تایید روایی و کمی سازی نظرات متخصصان و (Content Validity Index) CVI جهت تایید قابلیت اجرای پرسشنامه استفاده شد. داده های حاصل از پرسشنامه جهت بررسی وارد نرم افزار  SPSS V.20شد.

    یافته ها

     پرسشنامه مذکور از نظر روایی شاخص عددی 85/0= CVRو 80/0=CVI را نشان داد. به طور کل دانشجویان اثر بخشی آموزش مجازی بر یادگیری را متوسط 50٪ گزارش کردند. در حیطه تدریس 52٪ اثربخشی اموزش مجازی و در میزان آشنایی با محیط و نرم افزارهای آموزش مجازی عدد 57٪ گزارش شد.اطلاعات دموگرافیک با اثربخشی آموزش مجازی ارتباطی نداشت.

    نتیجه گیری

    اثر بخشی آموزش مجازی بر یادگیری دانشجویان دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی بابل در حد متوسط بود. نتایج متوسط گزارش شده حاصل از حیطه های اثر بخشی به کیفیت ارائه و باز خورد آموزش مجازی توسط اساتید و امکانات آموزشی در آموزش مجازی و نگرش دانشجویان نسبت به آموزش مجازی وابسته بود.

    کلیدواژگان: اثربخشی، کریک پاتریک، آموزش مجازی، دانشجویان دندانپزشکی
  • مریم قائمی امیری، صابر ضربجانی، محمدمهدی نقیبی سیستانی* صفحه 21
    سابقه و هدف

     امروزه با توجه به گسترش استفاده از فناوری های برخط در آموزش دانشجویان، بررسی اثر بخشی این آموزش ها در ارزیابی و اطمینان از پیشرفت تحصیلی دانشجویان حائز اهمیت است. مدل کریک پاتریک ابزار بسیار کارآمدی جهت ارزیابی اموزشی می باشد. هدف از انجام این پژوهش بررسی اثربخشی آموزش مجازی در حیطه ی یادگیری و ارزشیابی برمبنای سطح اول این مدل است.

    مواد و روش ها

       این پژوهش بصورت توصیفی مقطعی و بر روی 140 دانشجوی دندانپزشکی اجرا شد.  دانشجویان به پرسشنامه ای محقق ساخته درباره اثر بخشی آموزش مجازی پاسخ دادند. در نهایت داده های بدست آمده از پرسشنامه وارد نرم افزار SPSS V.20 شد و مورد ارزیابی قرارگرفت.

    یافته ها

      میانگین سنی دانشجویان 45 /23 سال با معدل کل 94/15 گزارش شد. در حیطه ارزشیابی به میزان 51٪ و حیطه تعامل یادگیری به میزان  49٪ اثربخشی اعلام شد. به طور کل مشخصات دموگرافیک بر اثربخشی آموزش مجازی از دیدگاه ایشان اثر قابل توجهی نداشت (05/0>p).

    نتیجه گیری

     با توجه به اینکه میزان اثر بخشی آموزش مجازی بر یادگیری دانشجویان دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی بابل در حد متوسط گزارش شد به نظر می رسد جهت بهبود تعامل در یادگیری و ارزشیابی دانشجویان نیاز به افزایش کیفیت ارائه دروس، طرح ریزی ها، محتوای آزمون و بکارگیری ابزار ها و امکانات آموزشی مناسب می باشد.

    کلیدواژگان: ارزشیابی، کریک پاتریک، آموزش مجازی، اثربخشی
  • زهرا رستم تبار، سبحان رحیمی، مهدی محمدیان امیری، همت قلی نیا آهنگر، مریم قائمی امیری* صفحه 22
    سابقه و هدف

    بخش اورژانس در آموزش پزشکی به عنوان یکی از اصطلاحات اساسی، نقش حیاتی دارد. ارزیابی کیفیت آموزش در بخش اورژانس ازنظر مهارت های بالینی، نقش کلیدی در بهبود سیستم های آموزشی در این حوزه ایفا می کند. هدف از این مطالعه تعیین خودارزیابی کارورزان پزشکی از آموزش بخش اورژانس می باشد.

    مواد و روش ها

     این مطالعه به صورت یک مطالعه، توصیفی-مقطعی بر روی 100 نفر از  کارورزان دانشگاه علوم پزشکی بابل انجام شد. در این مطالعه، رضایتمندی از آموزش بخش اورژانس ازنظر "کسب مهارت های بالینی در مدیریت بیماران اورژانس"، "کسب مهارت های بالینی در انجام اقدامات درمانی اصلی" و "کیفیت آموزش بخش اورژانس" موردبررسی قرار گرفت. در پایان اطلاعات جمع آوری شده به وسیله نرم افزار SPSS نسخه 26 مورد تجزیه تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

     میانگین سنی این گروه شرکت کننده42 /1±54 /25 سال بوده است. نتایج این مطالعه نشان داد در زمینه مهارت های اورژانسی بیشترین نارضایتی دانشجویان به برخورد با فوریت های محیطی، در زمینه مهارت های اصلی، تعبیه راه هوایی و در زمینه کلی کیفیت اورژانس در ایجاد انگیزه جهت مطالعه و کار پژوهشی بود. همچنین شاخص های برخورد با اختلال هشیاری، برخورد با تنگی نفس و برخورد با فشارخون بالا در زمینه مهارت های اصلی با سن و یا جنس  دارای ارتباط معنی دار بودند. در زمینه مهارت های اصلی بیشتر شاخص ها باسن یا جنس دارای ارتباط معنی دار آماری بودند.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های این مطالعه، ضرورت برنامه ریزی و اتخاذ تدابیر مشخص در زمینه برخی از مهارت های بالینی در بخش اورژانس به منظور افزایش رضایتمندی کارورزان مشخص شده است.

    کلیدواژگان: اورژانس، کارورزی، آموزش
  • زینب غلام نیا شیروانی، زینب حسینی مطلق، لیلا بیگم حجازیان، مریم قائمی امیری، زهرا بابازاده* صفحه 23
    سابقه و هدف

    با توجه به پیچیدگی و متنوع بودن مفاهیم بافت شناسی  و تاثیر مثبت نرم افزارهای مجازی بر آموزش این درس، مطالعه ای با هدف طراحی اجرا و ارزشیابی نرم افزار هیستوهاب در یادگیری دانشجویان علوم پزشکی بابل اجرا گردید.

    مواد و روش ها

     یک مطالعه نیمه تجربی بر روی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی بابل در سال 1400-1399 اجرا گردید. محتوای آموزشی سامانه هیستوهاب بر اساس سرفصل مصوب درس بافت شناسی در قالب فایل های الکترونیکی با استفاده از پاورپوینت، کمتازیا و وی-رکوردر طراحی گردید. هسیتوهاب نرم افزاری آموزشی، شامل "دوره های آموزشی"، "کتابخانه" می شد. تاثیر این نرم افزار بر رضایتمندی و یادگیری دانشجویان با استفاده از پرسشنامه روا و پایای رضایتمندی و نمرات آزمون نهایی درس بافت شناسی ارزیابی شد. اطلاعات توسط نرم افزار SPSS21 توصیف گردید.

    یافته ها

     در این مطالعه 90 دانشجوی علوم پزشکی با میانگین سنی 59/1±04/20 شرکت کردند. امتیاز کل پرسشنامه رضایتمندی 7/4± 4/25 (از 30 امتیاز) بدست آمد. سوال مربوط به "ارتقا یادگیری" توسط نرم افزار بیشترین نمره (73/0±42/4) و "ماندگاری یادگیری" کمترین نمره (86/0±15/4) از 5 امتیاز را به خود اختصاص دادند. بیشترین نمره آزمون درس بافت شناسی (31/2±54/18) از 20 نمره، مربوط به دانشجویان رشته پزشکی بود.

    نتیجه گیری

    آموزش بافت شناسی با استفاده از نرم افزار هیستوهاب، می تواند موجب ارتقای میزان رضایت و یادگیری دانشجویان علوم پزشکی گرددکه می تواند در آموزش ترکیبی این درس لحاظ گردد.

    کلیدواژگان: نرم افزار آموزشی، بافت شناسی، یادگیری، رضایتمندی، دانشجویان علوم پزشکی
  • سمانه جعفری، مریم قائمی امیری*، هانیه یاورپور، محمدمهدی محمودجانلو، زینب پورعلیجان امیری صفحه 24
    سابقه و هدف

     امتحان جامع علوم پایه هر سال در پایان مقطع علوم پایه به عنوان مجوز ورود به مقطع بعد برگزار می شود و نتایج هر درس نماینگر کیفیت آموزش در آن گروه آموزشی است. با توجه به گسترش استفاده از برنامه های مجازی آموزشی در دانشگاه علوم پزشکی بابل هدف از این پژوهش بررسی تاثیر برنامه های مجازی آماده سازی دانشجویان رشته ی پزشکی جهت توانمندسازی در آزمون های جامع بر اساس مدل ارزیابی کریک پاتریک می‍باشد.

    مواد و روش ها

     این پژوهش توصیفی تحلیلی بصورت مقطعی بوده و بر روی 317 دانشجوی رشته ی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی بابل در سال 1399-1400 اجرا شد. دانشجویان به پرسشنامه ای محقق ساخته درباره کیفیت برنامه های مجازی آماده سازی پاسخ دادند. پایایی و روایی پرسش نامه مورد ارزیابی قرار گرفت. در نهایت داده های بدست آمده از پرسشنامه وارد نرم افزار SPSS V.20 شد و پس از تجزیه و تحلیل نقش برنامه ها در موفقیت دانشجویان بررسی شد.

    یافته ها

     روایی و پایایی پرسشنامه با ارزیابی شاخص های CVR  و  CVI تایید گردید. به طور کل دانشجویان اثر بخشی برنامه های اماده سازی جهت ازمون های جامع را در حد زیاد و با 6/81% رضایتمندی اعلام کردند.

    نتیجه گیری

     با توجه به اینکه میزان رضایتمندی از برنامه های مجازی آماده سازی دانشجویان رشته ی پزشکی جهت شرکت درآزمون جامع در حد بسیار بالایی بوده، بنابراین میتوان از این برنامه ها جهت ارتقای یادگیری دانشجویان دیگر دانشگاه ها و همچنین با مشابه سازی جهت رشته های دیگر نیز استفاده کرد.

    کلیدواژگان: کریک پاتریک، آموزش مجازی، آزمون جامع، دانشجویان پزشکی
|
  • Zahra Batooli* Page 1
    Background and Objective

    Considering the importance of learning how to write a proposal for students, this study was performed to develop an online tutorial for “How to write a Proposal” for students and to evaluate its usability.

    Methods

    This study is a developmental research and tool design. “Gamified Online Tutorial based on Self-Determination Theory (GOT-STD) Framework" became the basis for designing the online tutorial "How to Write a Proposal". After compiling and evaluating the content and questions, the online tutorial was designed by observing the structural, educational, and game elements introduced in the GOT-STD framework. In the last step, the usability of the tutorial was evaluated from the perspective of 10 master's students of Kashan University of Medical Sciences.

    Findings

    The usability evaluation results and the students' feedback indicate that the tutorial structure and content are suitable for the students. Some of the structural and content problems of the tutorial were also corrected. Among the positive points of tutorial from the perspective of students are the presentation of content in the form of short films, the possibility of re-reading, the possibility of using without time and place restrictions, the use of examples, practical assignments, step-by-step, good navigation system, communication With the tutorial manager, the appropriate scoring system, and finally, he pointed out that tutorial is fun, competitive and motivating.  

    Conclusion

    The usability evaluation results and the students' feedback indicate that the designed tutorial can be used as a suitable educational aid tool for medical students.

    Keywords: Interactive Tutorial, User-Centered Design, Online Education, Gamification
  • Sahar Paryab, Robabeh Zarouj Hosseini, Sepehr Zamani, Masomeh Lashkari, Maryam Yousefi, Kimia Zarouj Hosseini, Omid Garkaz* Page 2
    Background and Objective

    Any test as a measurement tool must have sufficient validity and reliability to measure the desired attribute. Multiple-choice tests are the most common types of tests in medical education, which have a high degree of reliability, and this study was conducted with the aim of quantitative and qualitative evaluation of four-choice questions in Shahroud University of Medical Sciences in the academic year of 2021-2022.

    Methods

    This descriptive study was conducted on all General and specialized courses in the two academic years of 2021-2022 at the Shahroud University of Medical Sciences. For the quantitative evaluation of the questions (difficulty index and discrimination index), the Hamava system was used and for the qualitative evaluation, the 14-item checklist of Millman was used.

    Findings

    This study showed that out of 5000 examined questions, 2569 questions (51.4%) had a simple difficulty coefficient and 2500 (50%) had a suitable clean coefficient. And the average standard deviation of the degree of difficulty was 0.700±0.314 and the degree of cleanliness was 0.625±0.247, also 330 questions (48.5%) of taxonomy two and 190 questions (27.9%) were without defects. The most types of defects were the absence of most of the information in the question stems of 196 questions, the presence of negative words in the question stems of 136 questions, and the presence of options for all items in 121 questions, none in 45 questions, and combined options in 34 questions. And in the structure of question 398 (58/1%) was the most type of defect.

    Conclusion

    To improve the quality of tests and use the results of quantitative and qualitative analysis of questions, practical solutions should be thought of, and professors should be trained in designing and using appropriate questions and preparing for-choice question banks.

    Keywords: Analysis, Quantitative, Qualitative, and Four-Option Questions
  • Rohollah Fallah Madvari, Fatemeh Keshmiri* Page 3
    Background and purpose

    The use of the flipped classroom method as an interactive method in the blended learning process is expanding in medical sciences universities. The present study aimed to assess the effect of education using the flipped classroom on students' perception, learning, and satisfaction in interpreting the report of measuring physical harmful factors in the workplace.

    Materials and methods

    The present study is a quasi-experimental design (pre-test-post-test). The research population consisted of 25 professional health students of Shahid Sadougi University of Medical Sciences, who studied in this school during 2021-2022. All the students were included in the study by the census. The educational intervention was conducted using the flipped classroom method in order to develop student's skills in interpreting the report of measuring physical harmful factors in the workplace. Measuring students' views, learning, and satisfaction was conducted by the survey. Data were analyzed using descriptive tests and analysis.

    Findings

    The results showed that the average (standard deviation) of students' learning knowledge scores before the intervention was 51.66(9.06)  (average level). After the intervention 73.54(12.53)  (good level), which was reported significantly has improved (P=0.0001). Students' satisfaction was reported with an average of 4.00 (0.73), which is at a favorable level. Their preparation has a positive and significant relationship with practicality and importance. Also, practicality has a positive and significant relationship with importance, perspective, and satisfaction, and students' understanding has a positive and significant relationship with satisfaction.

    Conclusion

    Using the flipped classroom method for interpreting and analyzing the results of tests and measurements had a positive effect on students' learning and satisfaction. Also, students' understanding scores regarding the preparation and applicability of education were evaluated at the desired level. It is recommended to use active and cooperative methods such as the flipped classroom method, which emphasizes the application of students' learning.

    Keywords: Flipped Classroom, Educational Effectiveness, Satisfaction, Blended Learning
  • Fariba Jafary, Maryam Avizhgan*, Elham Tavousi Tabatabaei Page 4
    Background and Objective

    Considering the importance and necessity of virtual education, this study aims to outline the current status of virtual education studies in Iran's universities of medical sciences from the frame of approved scientific research journals.

    Methods

    The present study is based on the scoping method and by searching the keywords "virtual education", "electronic education", "electronic learning", "web education", "online education", and "distance education". It was done in the information bank of the country's publications (Mag Iran). All the articles available until September 2019 resulting from the research in the medical sciences universities of the country were selected and analyzed based on the studied variables (university of research location, journal, year of publication, statistical population, type of study, instrument, topic, and sampling). 

    Findings

    After removing duplicate and unrelated articles, 115 articles were included in the study. In terms of location, Tehran University (19.1 percent); In terms of the statistical population, nursing students (24.3%); In terms of subject, comparison of traditional and virtual education (27%); and theory courses (77.8%) were studied the most. Most of the research conducted between 2015 to 2018 (51.3%) was conducted, descriptive method (34.8%) was the most used type of study, questionnaire was the most used tool (49.6%) and randomness (39.1%) was the most used sampling method.

    Conclusion

    Dealing with virtual education has found a special place in universities and it intensified during the corona pandemic. Determining the distribution of research subjects and identifying shortcomings to achieve the effectiveness and adequacy of studies is one of the results of this study. It is recommended to evaluate the student; the type of tools needed and available to the student; Family, cultural, social, and economic dimensions effective in virtual education, especially in second and third-type universities of medical sciences, should be paid more attention in future studies.

    Keywords: Virtual Learning, E-Learning, Web Learning, Distance Learning
  • Soheyla Derisavy Jorfian*, Nahid Ahmadian Yazdi, Arezo Amani Page 5
    Background and objective

    This study aims to investigate the effect of the flipped class and the traditional method on the satisfaction, motivation, and learning rate of the diagnostic pathology course. And 4 reviews of dental students in Ardabil were carried out in 1401.

    Methods

    In this study, which was carried out as a time series experimental design (semi-experimental time series), all of 45 dental students of Ardabil, who in the academic semester of 1400-1401 took diagnostic pathology courses 3 and 4 opinions were selected, and entered into the study. After dividing and presenting the content according to the studied variables, two groups receiving traditional education and flipped classroom education were compared. To analyze the data, an independent t-test, Mann–Whitney U, and analysis of variance were used using SPSS version 26 software. A significance level of less than 0.05 was considered.

    Findings

    The results showed that with the increase in the number of quiz, the average learning score of the students in the theoretical diagnostic pathology course 3 and 4 in the flipped classroom method was higher than the traditional teaching method The average total learning by lecture method was 6.12 and by the flipped class method was 8.43 and the standard deviation was 2.59 and 3.40, respectively.
    (P < 0.05); However, there was no significant difference in the level of motivation and level of satisfaction in diagnostic pathology courses 3 and 4 in the flipped class and the traditional method (P<0.05).

    Conclusion

    The results of statistical analysis indicated that flipped class improves the level of learning compared to traditional teaching and thus causes academic progress in students. It is suggested that teachers use active teaching methods to increase productivity.

    Keywords: Flipped Class, Traditional Teaching Method, Motivation, Learning, Satisfaction
  • Parastoo Jamallivani, Mansoor Ranjbar, Mohammadreza Andarvazh, Siavash Moradi* Page 6
    Background and Objective

    Job burnout is one of the challenges of the health system and medical residents are among the most important pillars of service delivery, especially in epidemic conditions, and spiritual intelligence can be proposed as a way to relieve job burnout. The purpose of this study is to investigate the correlation between spiritual intelligence and job burnout in clinical teaching residents of Mazandaran University of Medical Sciences during the COVID-19 pandemic.

    Methods

    This study is a questionnaire-based survey (cross-sectional study) that was conducted in 1400 with the participation of 36 residents from 3 educational groups of Mazandaran University of Medical Sciences. Maslach job burnout and King spiritual intelligence questionnaires were used for primary data collection and correlation analysis was done by calculating Pearson's coefficient (r) and statistical description and analysis was done using IBM SPSS version 25 software.

    Findings

    The average burden of job burnout was 84.44 and the average burden of spiritual intelligence was 47.69. The production of personal meaning had a direct and significant correlation with job burnout, which was also observed in infectious residents. In emergency medicine residents; Job burnout has had a direct and significant correlation with spiritual intelligence and the subscales of critical existential thinking and the production of personal meaning and transcendental consciousness.

    Conclusion

    According to the findings of the research, there is a need for more studies to examine the correlation between spiritual intelligence and burnout.

    Keywords: Burnout, Spiritual Intelligence, Medical Residents, COVID-19
  • Soheila Derisavy Jorfian*, Nahid Ahmadian Yazdi, Amir Daneshpayeh Page 7
    Background and Objective

    Empathy between dentists and patients increases patient satisfaction and the effectiveness of dental treatments. With more empathy, dentists find more competence in taking history, performing clinical examinations and need assessment and treatment plans and giving instructions after treatment, and getting the cooperation of their patients. Research has shown that students' empathy decreases during their studies.

    Methods

    60 students completed the Jefferson Clinical Empathy Questionnaire. Students were randomly assigned to two intervention and control groups of 30 people. The workshop was held for the group. After one month, the clinical empathy questionnaire was completed again by both groups. The questionnaire information of both groups before and after the workshop was entered into SPSS version 21 software and analyzed.

    Findings

    There was no statistically significant difference between the intervention and control groups regarding demographic and educational variables. Also, the average score of Jefferson's empathy in the two groups before the intervention was not statistically significant (P=0.76). However, after holding the training program for the case group, a statistically significant difference was found in the clinical empathy score of the case group and the control group (P=0.03). Also, the difference in the mean empathy score of the case group before and after the intervention was significant (P=0.05). Except for the ethnicity variable (P=0.03), none of the demographic variables had a significant relationship with the empathy score after the intervention.

    Conclusion

    By teaching communication skills, the level of clinical empathy of dental students can be improved.

    Keywords: Training, Clinical Empathy, Dental Students, Effect
  • Motaba Kalantar, Fatemeh Arabi Basharic, Maryam Asadi*, Elham Pirabbasi, Azam Honarmandpour, Faezeh Seif, Azam Jahangirimehr Page 8
    Background and Objective

    The COVID-19 epidemic led to the country's education system being affected due to absenteeism in schools, universities, and colleges. Considering the various dimensions of virtual education such as educational content, teaching-learning activities, feedback, flexibility, and support, it seems that evaluating this educational system requires the knowledge and active participation of teachers and learners and the support of educational centers.

    Methods

    This descriptive-analytical study included 32 faculty members and 212 students from various educational groups of the Shoushtar Faculty of Medical Sciences in 2021. Participants were selected by stratified random sampling. A questionnaire was completed by all participants. SPSS version 20 was used for data analysis. The Chi-square test was used to determine the relationship between qualitative variables, and an independent t-test was used to compare the means. p<0.05 was considered significant.

    Findings

    According to the results, the average age for faculty members and students was 37.15 ± 5.56 and 23.75 ± 6.42, respectively. The study showed that the virtual education system of the Shoushtar Faculty of Medical Sciences is at an average or above-average level from the point of view of students and faculty members. However, the teaching and learning component, from the perspective of students (2.80 ± 1.15) and faculty members (2.95 ± 0.07), was evaluated below the average level (unfavorable level).

    Conclusion

    To improve the quality of the virtual education system, attention should be paid to removing obstacles and improving virtual education in terms of teaching and learning activities, interaction, and feedback.

    Keywords: Online Learning Evaluation, Shoushtar Faculty of Medical Sciences, COVID-19
  • Tahereh Nosratzehi*, Abolfazl Payandeh, Ali Kamali Page 9
    Background and Objective

    Infective endocarditis is a rare condition that occurs in susceptible patients following invasive dental treatments. In order to prevent this complication, it is recommended to prescribe antibiotics for susceptible patients before performing some dental procedures. Therefore, the present study aims to survey the level of knowledge of students of the last three years of Zahedan Faculty of Dentistry about modern antibiotic prophylaxis regimens in various dental treatments was carried out in 2022.

    Methods

    The current study is a cross-sectional observation (descriptive-analytical) and included 96 dental students of the last three years of Zahedan Medical Sciences in 2022. The data were collected using a questionnaire and entered into 24spss software for analysis. The chi-square test or Fisher's exact test was used to compare the frequency between groups (checking the assumption of independence).
     

    Findings

    According to the findings of the present study, 74% of the 96 people participating in the study had good knowledge about the new prophylactic antibiotic regimens in various dental treatments. In the final year of Zahedan dentistry, there was no statistically significant difference between women and men regarding modern antibiotic prophylaxis regimens (p=0.55). Also, there was a significant difference in the frequency of knowledge of Zahedan dentistry students in the last three years (p˂0.001).

    Conclusion

    The results of the present study showed that the students had good knowledge about the new prophylactic antibiotic regimens in various dental treatments.

    Keywords: Knowledge, Dentistry, Prophylaxis
  • Babak Abdolkarimi*, Abolghasemi, Mohammad Faranoush, Eshghi, Bibi Shahin Shamsian, Momtazmanesh, Bizhan Keikhaei, Mehdi Shahriari(, Arash Alghasi, Fatima Malek Page 10
    Background and Objective

    Children's blood and cancer is one of the sciences that undergoes changes and evolutionary growth in a short period of time with extensive  research in various fields. In this study, a new curriculum was compiled based on the new chapters of hematology and oncology of children in the world and the opinions of the board members and members of the association. 

    Methods

    The research is descriptive survey type. The statistical population includes members of the Children's Blood and Cancer Society faculty. They cooperated with the forum in designing the questions. Based on the Morgan table, the participants were selected by random method. The study had 2 phases, quantitative and qualitative, which was conducted in 1400. Information was collected from a researcher-made questionnaire. The examined items were: learning the principles of modern medicine such as evidence-based medicine and clinical reasoning, learning the principles of medical ethics, skills in studying courses, understanding legal procedures, the ability to research and electronic search, the adequacy of educational topics, satisfaction with the teaching of professors, the degree of scientific dependence on professors after graduation, the need for supplementary courses, the current method of evaluating the flu - the ability to report bad news, the scientific ability of professors to teach current topics, participation in the training of assistants). The evaluation questionnaire was scored based on the Kirkpatrick evaluation model and based on the Likert scale (very much, very little). The Cronbach's obtained was 0.92. The second phase was the collection of the strategic committee of the Children's Blood and Cancer Society by brainstorming.

    Findings

    Findings were obtained in relation to the degree of desirability of the evaluated factors.

    Conclusion

    It is necessary and inevitable to revise the current educational curriculum of the superspecialized blood and cancer children's education according to the country's current needs.

    Keywords: Educational Curriculum, Pediatric Blood, Cancer, Medical Education
  • Majid Khadem-Rezaiyan, Aylor Avazzadeh, Roya Vatankhah, Hamidreza Kianifar, Nafiseh Pourbadakhshan* Page 11
    Background and Objective

    The learning environment is a behavioral determinant and the student's understanding of the environment is very important in learning and clinical education. The DREEM model is used as a diagnostic tool to identify the difference between the real environment and the desired environment. The purpose of this study is to investigate the opinions of medical students and their professors about the quality of the clinical learning environment.

    Methods

    This cross-sectional study was done between 2021 and 2022 and the views of 233 medical students (assistants, interns and externs) and faculty members was gathered using the DREEM questionnaire in five areas of student perception of learning, professors, educational atmosphere, scientific ability, and social conditions. SPSS 27 was used to analyze the data.  
     

    Findings

    Mean score of the clinical education status in the main wards of the educational center was 120.00±23.07 of 200 Mean score of students’ perceptions of learning was 26.85±7.22, perceptions of teachers (28.49±4.53), academic self-perception (19.06±4.70), perception of the academic atmosphere (29.54±6.37), and social self-perception (16.06±4.29).Assistant professors and associate professors considered the condition of the clinical learning environment of the hospital more favorable than interns (0.006 and 0.002, respectively) and externs (0.019 and 0.006, respectively).

    Conclusion

    Educational environment of Akbar hospital was evaluated as favorable in all areas. This shows the high attention of professors to the principles of educational design and the creation of appropriate educational space. However, to further improve quality, the DREEM model can be used to monitor and measure modification and change in clinical education program.

    Keywords: Clinical Educational Environment, Educational Hospital, DREEM Model
  • Hosein Shahcheragh, Mehdi Firoozi, Seifollah Alaei* Page 12
    Background and Objective

    Universities of medical sciences play an essential role by training healthcare forces, including prehospital staffs, have significant role in delivery healthcare services. In this regard, the educational system and curriculum should be designed based on the needs of clients and in accordance with scientific criteria. Comparison of curricula can help to improve the quality of the educational program. Therefore, this research was conducted with the aim of comparing the BSc emergency medicine degree program in Iran and the University of Greenwich, England.

    Methods

    The present research was carried out in a descriptive-comparative way. The required information through internet search and with a review of the BSc emergency medicine in Iran and the university Greenwich England was obtained and then Based on the Brady model, two educational programs were compared in four stages: description, interpretation, juxtaposition and comparison.

    Findings

    In Iran, the criteria for entering the field is to have a basic degree and to participate in the exam and face-to-face interview. At the University of Greenwich, face-to-face interview and presentation of documents are considered criteria for entering the field. The program of both universities has a clear mission, vision and goals. The study period in Iran is 4 years and there are a total of 130 units and each unit is considered equal to 17 hours. At the University of Greenwich, the 3-year course has a total of 360 units and each unit is equal to 10 hours. In addition to basic, specialized topics, practical and clinical skills, the University of Greenwich educational program pays more attention to personal communication, management skills and professional regulations.

    Conclusion

    The general aspects of recruiting and training volunteers are too similar in the two compared areas . Using the experiences of the University of Greenwich educational program, including a holistic approach, strengthening individual and organizational communication, becoming more familiar with professional roles and regulations, strengthening online education, emphasizing car driving skills and self-empowerment can help to develop professional competency and at last lead to high Quality of care.

    Keywords: Educational Program, Undergraduate, Medical Emergency, Comparative Descriptive Study
  • Zohreh Khoshgoftar, Tahereh Aghajani, Somayeh Sohrabi* Page 13
    Background and Objective

    At the beginning of the corona pandemic, the lack of sufficient knowledge about the nature of the disease, the ways of transmission and the factors affecting the severity of the disease, had caused great concern and anxiety. Considering that medical students are in close contact with people, it is necessary to measure their level of knowledge, attitude and behavior in the face of covid-19 so that, if necessary, appropriate measures can be taken in order to improve their awareness and attitude. In this regard, the present study was conducted with the aim of determining the knowledge, attitude and performance of clinical and basic science students of Shahid Beheshti University of Medical Sciences regarding Covid-19.

    Methods

    This cross-sectional study was conducted with the participation of 310 clinical and basic science students at Shahid Beheshti University during the academic year 2021-2022. The sampling was categorized, and data were collected using the Baniyas study questionnaire and analyzed using SPSS-26 statistical software through descriptive tests and Chi-Square analysis.

    Findings

    Among the study participants, 231(74.8%) were female and the rest were male. The clinical and basic science students had good knowledge about the disease factor, animal-to-human transmission, human-to-human transmission routes, COVID-19 symptoms, the best diagnostic test, treatment, disease prevalence reduction methods, asymptomatic positive individual care, disease transmission in symptomatic and asymptomatic individuals, and disease transmission in children and young adults. The students expressed concerns about their own and their family members' susceptibility to the disease.

    Conclusion

     The students showed a high level of knowledge, positive attitude, and good actions towards COVID-19 prevention. However, they were concerned about their own and their family members' susceptibility to the disease.

    Keywords: COVID-19, Pandemic, Knowledge, Attitude, Performance
  • Mahsa Hosseini, Maedeh Moradi Farahani, Soheila Shamsikhani*, Mahsa Rezaei Page 14
    Background and Objective

    Adolescent Anxiety disorder, as a form of mental disorder, results in the phenomenon of individuals developing a profound sense of fear towards illness. The development of research in the mental health of students and the impact of mental health on the performance and activities of students during and after their studies necessitate greater attention to this area. This study was conducted to review the studies conducted and identify research gaps.

    Methods

    This scoping review was designed and implemented with the 5-step approach of Arksey & O'Malley. databases (Google Scholar ، SID، Magiran, PubMed, Web of Science) were searched to review articles in English and Persian according to the study inclusion criteria until October 2023.

    Findings

    This study includes 28 related studies from 1384 to 1402. The largest number of studies are related to the years 1401 and 1400. The evaluated articles in the field of health anxiety were mainly descriptive and five different tools were used to evaluate health anxiety. This study shows that most of the studies were conducted in Tehran and most of the articles (57%) were published in domestic magazines in Persian.

    Conclusion

    According to the results of the descriptive studies and the creation of a scientific foundation, it is recommended that standard and similar tools be used in future experimental studies to treat this attention-oriented disorder so that the results can be compared.

    Keywords: Health anxiety, Hypochondriasis, student, University
  • Fateme Talebian, Zahra Sabzi* Page 15
  • Fateme Hejrati, Maryam Ghaemi, Effat Khodadadi* Page 16
    Background and Objective

    Medical education usually begins with teaching basic biomedical sciences and ends with learning in clinical courses. A significant contribution of clinical education programs is essential in shaping the professional abilities of students. The insufficiency of clinical experience during the study period leads to a decrease in the amount of learning, an increase in stress and the fear of being unable to perform clinical tasks. Therefore, this study was conducted with the aim of investigating the ability of students to perform clinical skills by self-assessment method.

    Methods

    The current research was cross-sectional and descriptive. After preparing the list of students, the researcher attended the clinic departments and distributed the questionnaire. After collecting the data, they were analyzed using SPSS (with descriptive indices and independent t-tests, ANOVA and Spearman's correlation coefficient) and P < 0.05 was considered significant.

    Findings

    71 dental students participated in this research. The number of female students (57.7%) was more than male students (42.3%). Most dental students of Babol University of Medical Sciences (59.2%) rated their ability as high. In this study, the highest level of students' ability was related to extracting milk teeth, and the lowest level of ability was reported in treating patients with systemic problems.

    Conclusion

    Deficiencies in educational experiences are problematic because the quality of children's dental educational experiences is related to the attitude and professional behavior of dentists. Therefore, dentists with more educational experiences are more likely to treat children than dentists with less educational experiences.

    Keywords: Demographic, Professional competence, Dentistry
  • M. Ghaemi, A. Mirzapour, MM. Naghibi* Page 17
    Background and purpose

    Examining students' opinions in order to acquire clinical skills can be considered as one of the activities that facilitate learning in the clinical environment. Therefore, the opinion of students about their professional competence is very important apart from the students. So we were able to study due to the lack of information in this area. Professional qualification and factors related to it in dental students of Babol University of Medical Sciences by self-assessment method.

    Materials and Methods

    A self-assessment questionnaire designed based on the chapters of dentistry courses that its reliability was determined and completed by students. After collecting data SPSS22 software was used for data analysis. Chi-square statistical tests, Fisher's exact test and one-way ANOVA test were used, and a significance level of less than 0.05 was considered significant.

    Results

    This study was conducted on 50 students including 21 men (42%) and 29 women (58%). Students scored the most in the prosthetics section and the lowest in the health section. In general, students' skills were reported to be higher in the restorative department and the lowest in the oral and dental surgery department. No significant relationship was found between the professional competence of dental students and gender

    Conclusion

    In this study, the level of students' skills in most sections was good from their point of view. It is necessary for dental schools to make constructive changes in learning according to the students' point of view, so that with more encouragement and desire, it will lead to sustainable learning.

    Keywords: Professional Competence, Clinical Skills, Dentistry
  • M. Noroozani, N. Rayat *, MM. Naghibi, M. Ghaemi, SA. Seyyed majidi Page 18
    Introduction

    The outbreak of the Corona pandemic in the world, including in our country, led to preventive actions such as closure of Iranian universities, so changes in training and evaluating students, especially the expansion of the use of digital technologies, are inevitable. Currently, eLearning is considered one of the main elements in distance learning, and the purpose of this research is to examine the content of end-of-semester virtual exams and related factors during the Corona pandemic from the point of view of dental students of Babol University of Medical Sciences

    Methods

    The current research was carried out as a cross-sectional descriptive study on a number of dental students who have passed their end-of-semester exams virtually at Babol University of Medical Sciences in 2020-2021. A Questionnaire in 2 sections including; demographic questions; virtual test content questions have been designed. Data was analyzed through independent samples t-test and one-way Anova using SPSS statistical software version 26.

    Results

    According to the findings of the present study, out of a total of 227 people participating in the study, 50.7% were male and 49.3% were female, GPA of the participants was between 18 and 16 (51.5%). The mean score obtained for the content of the virtual tests was 3.08±0.6 and it was moderate. In general, the male students significantly were more satisfied than female students regarding virtual exams (P = 0.017). Results indicated no statistically significant difference between the point of views of the students with the place of residence and the total grade point average (P>0.05)

    Conclusion

    The results obtained from this research showed that the content of the end-of-semester virtual exams during the corona pandemic was at an average level from the point of view of the dental students of Babol University of Medical Sciences, therefore, in order to improve the quality of the virtual exams, it is necessary to design programs to increase the information of the professors and the implementing agents of the exam.

    Keywords: Content of virtual exams, dental students, online exam
  • Javad Zarei, Akbar Babaei Heydarabadi, Mohsen Barg Bidvandi, Behzad Fouladi Dehaghi, Nahid Javadifar, Mohammad Savari, Mohammad Hashemzadeh, Asaad Sharhani, Meymanat Akbari, Parisa Sheini-Jaberi, Nasser Hatamzadeh, Seyyed Mohammad Ali Noori, Mojtaba Kalantar, Nayeb Fadaei Dehcheshmeh* Page 19
    Introduction

    In the medical fields, internship and field training play a very important role in the education of students. The purpose of the present study was to determine the status of education in the field for students and enhancing the level of health system accountability in Jundishapor University of Medical Sciences, Ahvaz.

    Methods

    The current research was a descriptive-cross-sectional study that was conducted in 2019 in Jundishapur University of Medical Sciences in Ahvaz. The study people includes 209 of senior students in all majors, 97 of faculty members, and 18 of non-faculty resident trainee instructors. The study tool was three researcher-made questionnaires, made available to the study subjects through the educational vice-chancellor of Jundishapur University of Medical Sciences, Ahvaz. Content Validity Ratio (CVR) and Content Validity Indices (CVI) as well as Cronbach’s alpha coefficient were used for content validity and internal consistency, respectively. The evaluation of training in the field was done in six domains. The data collected were analyzed using descriptive statistics in SPSS24 software.

    Results

    The number of participants in the study was 322 people. Examining the views of the participants showed that the state of education in the field was average for the six domains. In the comparison between different domains, 'content and compliance with the training curriculum in the field' had the highest average of the score (2.38 out of 4) and 'motivational and behavioral issues for training in the field' had the lowest average (1.98 out of 4).

    Conclusion

    The findings of the present study showed that from the point of view of the three target groups, the state of education in the field is still far from the ideal state. Therefore, it is recommended to plan in order to develop the necessary infrastructure for training in the field, provide motivational opportunities for faculty members, resident instructors and other staff involved in student training and improve the evaluation method.

    Keywords: Field Training, Student, Medical Sciences Education, Accountability, Externship, Internship
  • Investigating the quality of the virtual education in the field of teaching and familiarization with online tools on learning of dental students of babol medical university based on the Kirkpatrick educational effectiveness model during 2021-2022
    M. Ghaem Amiri, S. zarbjani, MM. Naghibi Sistani* Page 20
    Objective

    Along with the improvement of technology in today's modern world, the role of virtual education in the educational and research performance of students is undeniable. So far, few studies have addressed the effectiveness of virtual education in dental students based on the Creek Patrick model. This research was conducted with the aim of evaluating the effectiveness of virtual education based on the first level of this model

    Methods

    This cross-sectional analytical study was done by available method and included 140 dental students of Babol Medical Sciences university during the academic year 2020-2021. participants answered the e-learning effectiveness questionnaire. (Content Validity Ratio) CVR was used to confirm the validity and quantification of experts' opinions and (Content Validity Index) CVI was used to confirm the applicability of the questionnaire. Cronbach's alpha was used to calculate the reliability of the questionnaire and the reproducibility of this questionnaire using the test-retest method. Data were analyzed using SPSS V.20 software.

    Findings

    CVR was 0.85 and CVI was 0.80. The reliability of the questionnaire was determined 0.96 and the repeatability of this questionnaire on 15 students was equal to 0.99. The average age of the students was reported to be 23/24%, with a total grade point average of 15.94. Overall, the students stated an average of 50% of the effectiveness of virtual education on learning. In the area of teaching, 52% of the effectiveness of virtual learning was reported and 57% of familiarity with the virtual learning environment and software was reported. Demographic data was not associated with the effectiveness of virtual learning (p <0.05).

    Conclusion

    From the point of view of dental students of Babol medical University, the effectiveness of virtual education was moderate.it seems that increasing the quality of teaching and upgrading online educational equipment is effective in improving the virtual education and students' attitudes toward virtual education according to prioritization.

    Keywords: Kirkpatrick, virtual learning, dental student, effectiveness
  • Maryam Ghaemi Amiri, Sber Zaebjani, MohammadMehdi Naghibi Sistani * Page 21
    Objective

     Nowadays, due to the expansion of the use of online technologies in the education of students, it is important to evaluate the effectiveness of these educations in evaluating and ensuring the academic progress of students. Crickpatrick's model is a very efficient tool for educational evaluation. The aim of this research is to investigate the effectiveness of virtual education in the field of learning and evaluation based on the first level of this model

    Method

     This descriptive cross-sectional study was conducted on 140 dental students. Students answered a researcher-made questionnaire about the effectiveness of virtual education.
    CVR (Content Validity Ratio) indices were used to confirm the validity and quantification of experts' opinions and CVI (Content Validity Index) indices were used to confirm the ability to implement the questionnaire. Cronbach's alpha calculation was used to confirm the reliability of the questionnaire and the Test-Retest method was used to check the repeatability of this questionnaire. Finally, the data obtained from the questionnaire was entered into SPSS V.20 software and the data was evaluated with the help of independent t-test and one-way analysis of variance so that P < 0.05 was considered significant.

    Findings

     The average age of the students was 23.45 years with a total average of 15.94. In general, students reported an average of 50% of the effectiveness of virtual education on learning. Effectiveness was declared in the field of evaluation by 51% and in the field of learning interaction by 49%. In general, demographic characteristics did not have a significant effect on the effectiveness of virtual education from their point of view (p<0.05)

    Conclusion

     Considering that the level of effectiveness of virtual education on the learning of dental students of Babol University of Medical Sciences was reported as average, it seems that in order to improve the interaction in learning and evaluation of students, there is a need to increase the quality of presenting lessons, planning, test content and using tools and facilities. Education is suitable.

    Keywords: evaluation, Kirkpatrick, virtual learning, effectiveness
  • Zahra Rostamtar, Sobhan Rahimi, Mehdi Mohammadian Amiri, Hemmat Gholinia Ahangar, Maryam Ghaemi Amiri* Page 22
    Background and Objective

    The emergency department in medical education, as one of the fundamental terms, plays a vital role. Assessing the quality of education in the emergency department in terms of clinical skills plays a key role in the improvement of educational systems in this field. The aim of this study is to determine the self-assessment of medical interns regarding the education in the emergency department.

    Methods

    This study was conducted as a descriptive-cross-sectional study on 100 interns of Babol University of Medical Sciences. In this study, satisfaction with emergency department education in terms of "acquiring clinical skills in managing emergency patients","acquiring clinical skills in performing primary therapeutic interventions" and "quality of emergency department education" was examined. Finally, the collected data were analyzed using SPSS26 software.

    Findings

    The average age of the participants was 25.54 ± 1.42 years. The results showed that in the field of emergency skills, the highest dissatisfaction of students was related to dealing with environmental emergencies, in the field of core skills, establishing airway management, and overall quality of emergency in creating motivation for study and research. Also, indices related to dealing with consciousness disorders, dealing with shortness of breath, and dealing with high blood pressure in the field of core skills were significantly correlated with age and/or gender. In the field of core skills, most of the indices were statistically correlated with age or gender.

    Conclusion

    According to the findings, the need for planning and taking specific measures in the field of some clinical skills in the emergency department to increase the satisfaction of specified interns is emphasized.

    Keywords: Emergency, Internship, Education
  • Zeynab Gholamnia-Shirvani, Zeynab Hosseini-Motlagh, Leyla Beygom Hejazian, Maryam Ghaemi-Amiri, Zahra Babazadeh* Page 23
    Background & Objective

    Considering the complexity and variety of histological concepts and the positive impact of virtual systems on the teaching of this course, a study was conducted to design, implement, and evaluate the Histohub software in medical students.

    Materials and Methods

    A semi-experimental study was conducted on Babol University of Medical Sciences students in 2021. The educational content of the Histohub software was designed based on the approved subject of the histology course in the form of electronic files using PowerPoint, Camtasia, and V-Recorder. The effect of the educational software on students' satisfaction and learning was evaluated using a valid and reliable satisfaction questionnaire and the final test scores of the histology course. The data was described by SPSS21 software.

    Results

    In this study, 90 medical students with an average age of 20.04±1.59 participated. The total satisfaction questionnaire score was 25.4 ± 4.7 (out of 30 points). The item related to "learning improvement" by the Histohub had the highest score (4.42±0.73) and "learning continuity" had the lowest score (4.15±0.86) out of 5 points. The highest score in the histology course (18.54±2.31) out of 20 scores was related to medical students.

    Conclusion

    Teaching histology using the Histohub software can improve the level of satisfaction and learning of medical students, which can be included in the combined teaching of this course.

    Keywords: Educational software, Histology, Learning, Satisfaction, Medical students
  • Samaneh Jafari, Maryam Ghaemi Amiri*, Hanie Yavarpour, MohammadMahdi Mahmoodjanloo, Zeinab Pouralijan Amiri Page 24
    Background and Objective

    The basic science comprehensive exam is held every year at the end of the basic science course as a license to enter the next stage, and the results of each course represent the quality of education in that educational group. Considering the expansion of the use of educational virtual programs in Babol University of Medical Sciences, the aim of this research is to investigate the impact of virtual programs in preparing medical students for empowerment in comprehensive exams based on Crickpatrick's evaluation model.

    Methods

    This descriptive and analytical research was cross-sectional and was conducted on 317 medical students of Babol University of Medical Sciences in 1399-1400. Students answered a researcher-made questionnaire about the quality of virtual preparation programs. The reliability and validity of the questionnaire was evaluated. The reliability and validity of the questionnaire was evaluated. Finally, the data obtained from the questionnaire was entered into the SPSS V.20 software.

    Findings

    The validity and reliability of the questionnaire was confirmed by evaluating the indexes CVR and CVI. In general, the students declared the effectiveness of preparation programs for comprehensive exams to a high extent and with 81.6% satisfaction.

    Conclusion

    Considering that the degree of satisfaction with the virtual programs for preparing medical students to participate in the comprehensive exam is very high, therefore, these programs can be used to improve the learning of students of other universities and also by simulating for other fields.

    Keywords: Kirkpatrick, virtual learning, comprehensive exams, Medical student